Madamebutterfly » Specials » Dressuur

Een dressuurpaard in de Subtop

Een dressuurpaard in de Subtop Elk gezond paard kan met de juiste opleiding wel Z-dressuur worden, maar om echt succesvol in de Subtop te worden moet een dressuurpaard toch wel wat extra’s hebben. Bovengemiddelde bewegingen en een bijzonder werkwillig karakter zijn benodigd om tot echt hoge scores te komen in de wedstrijden op ZZ-Zwaar niveau en hoger.

Subtopwedstrijden

Als de breedtesport is afgerond, dan kan er gestart worden in de Subtop. Het niveau is hier wezenlijk hoger en de oefeningen zijn moeilijker. Daarnaast is de sfeer veel professioneler, zijn de accommodaties chiquer, worden deze wedstrijden minder vaak georganiseerd en moet er daardoor doorgaans langer gereisd worden.

Bewegingen en karakter

Een dressuurpaard zou idealiter zowel goede bewegingen als een werkwillig karakter moeten hebben. Een kleine beperking op de beweging kan gecompenseerd worden met een extreem fijne instelling. Evengoed kan een wat complexer karakter minder beperkend zijn als het paard bijzonder veel talent heeft. Maar voor de ruiter met het ‘gewone’, wat minder getalenteerde paard zal het in de Subtop lastiger worden om tot echt hoge scores te komen. Met alleen een braaf proefje scoor je geen 70%. Een dressuurpaard met goede bewegingen en veel atletisch vermogen zal makkelijker naar hoge scores lopen. Dit paard hoeft vaak weinig moeite te doen om de gevraagde oefeningen van de subtopproeven uit te voeren. Maar zelfs het grootste bewegingswonder moet op dit niveau toch een fysieke inspanning leveren (denk hierbij aan oefeningen zoals pirouettes en piaffe). Als dit paard echter niet de instelling heeft om zich in te spannen en te laten plooien door de ruiter dan zal dit toch nooit een echte topper worden.
De pirouette in dressuurproeven

De pirouette in dressuurproeven

Verzameling, kracht en balans: dat zijn de kernwoorden die horen bij een goed gereden pirouette. Vanaf de klasse ZZ-Licht wordt er in de dressuurproeven een voorzichtig begin gemaakt met deze oefening…
Dressuur: na de breedtesport de Subtop, hoe en wat?

Dressuur: na de breedtesport de Subtop, hoe en wat?

De overgang naar de Subtopklassen is een leuke stap, maar een ruiter dient wel goed voorbereid te zijn. Diverse dingen zijn anders geregeld of voorgeschreven dan in de breedtesport. Voor ruiters boven…
Dressuur: oefeningen uit de Subtop

Dressuur: oefeningen uit de Subtop

Ondanks dat de term 'subtop' anders doet vermoeden, is dit de verzamelnaam voor de hoogste klassen in de dressuursport. Jeugdruiters met een paard (Junioren, Young Riders en U25) en de senioren uitkom…
Dressuur: Piaffe, de hoogste graad van verzameling

Dressuur: Piaffe, de hoogste graad van verzameling

Voor veel mensen is het de ultieme Grand Prix-oefening: de piaffe. Een goed uitgevoerde piaffe is één van de moeilijkste dressuuroefeningen. Zodoende komt deze dus ook pas aan het eind van de opleidin…
Een correcte vliegende galopwissel rijden

Een correcte vliegende galopwissel rijden

De vliegende galopwissel, ook wel een changement genoemd, is een oefening waarbij een ruiter het paard van de ene galop naar de andere galop laat springen. De galopwissel komt aan bod in de hogere dre…
Gepubliceerd door Madamebutterfly op 06-12-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Guilaine, Pixabay
  • https://www.knhs.nl/disciplines/dressuur/dressuurproeven/dressuurproeven-klasse-zz-zwaar-en-hoger-inclusief-junioren-en-young-riders-uitgave-2016/